sobota, 18. oktober 2014

Christopher Paolini - saga Dediščina (Inheritance cycle)

1. Eragon (Eragon)

Ko Eragon v gozdu sredi Grebenja naleti na nenavaden moder kamen, si misli samo to, da mu ga bo morda uspelo zamenjati za nekaj mesa. Toda iz gladkega kamna se kmalu izleže zmajčica, in Eragonu kmalu postane jasno, da je postal deležen zapuščine, stare toliko kot samo Cesarstvo. Preprostega življenja, kakršno je poznal doslej, je na lepem konec. 

Eragon se znajde v nevarnem svetu usode, čarovnije in nenavadnih moči. Oborožen s starodavnim mečem in z modrimi nasveti ostarelega vaškega pravljičarja se na zmajičinem hrbtu odpravi na nevarno potovanje, polno strašljivih pustolovščin,  kjer se spopada z zlohotnimi privrženci kralja, čigar hudobija ne pozna meja. 

Bo Eragonu uspelo dokazati, da je vreden slave in časti legendarnih Zmajevih Jezdecev? 

V njegovih rokah leži usoda vsega Cesarstva.

2. Najstarejši (Eldest)


Eragon in njegova zmajevka Saphira sta pravkar rešila uporniško državo pred uničenjem, s katerim so grozile mogočne sile kralja Galbatorixa, krutega vladarja Cesarstva. Zdaj mora Eragon odpotovati v Ellesméro, deželo vilinov, da bi se še izpopolnil v magiji in mečevanju, nujno potrebnih veščinah za Zmajskega jezdeca. To je edinstveno potovanje, polno osupljivih novih krajev in ljudi; vsak dan posebej je nova dogodivščina. Toda kaos in izdajstvo mu povzročata težave na vsakem koraku in ni prepričan, komu lahko zaupa.

Medtem pa mora njegov bratranec Roran doma v Carvahallu bojevati novo bitko, ki Eragona spravi v še hujšo nevarnost.

Ali bo kraljeva temna roka zadušila ves upor? Eragonu morda ne bo uspelo rešiti niti lastne kože …

3. Brisingr (Brisingr)


Šele nekaj mesecev je preteklo od takrat, ko je Eragon prvič izrekel 'brisingr', starodavno besedo za ogenj. Medtem se je naučil ustvarjati magijo z besedami in izzvali so ga vse do obisti. V strahoviti bitki proti cesarskim vojakom na Gorečih planjavah sta si Eragon in Saphira komaj rešila življenji. In vendar Jezdeca in njegovo zmajevko čaka še veliko dogodivščin, ko se Eragon znajde v spletu obljub, ki jih morda ne bo mogel držati.

Najprej je tu Eragonova prisega bratrancu Roranu, da mu bo pomagal rešiti ljubo iz krempljev kralja Galbatorixa. Vendar je Eragon prisegel zvestobo tudi drugim. Vardni potrebujejo njegovo nadarjenost in moč, prav tako vilini in škratje. Ko upornike kliče delo in iz vseh kotov kuka nevarnost, mora Eragon izbrati – bo šel čez vse Cesarstvo in prek njega? Bo njegova odločitev povzročila strašne žrtve?

4. Dediščina (Inheritance)


Še ne tako dolgo tega je bil Eragon, sedaj Ubijalec Senc in Zmajski jezdec, le reven kmečki fant in njegova zmajevka Saphira le moder kamen v gozdu. A zdaj je usoda celotne civilizacije na njunih ramenih.

Dolgi meseci urjenja in bitk so prinesli zmage in up, a z njimi so prišle težke, žalostne izgube. Toda ključna bitka še vedno leži pred njimi: soočiti se morajo z Galbatorixom. Ko bo prišlo do tega, pa bodo morali biti dovolj močni, da ga porazijo. In če ne uspe njim, nikomur ne bo.

Jezdec in njegova zmajevka sta prišla dlje, kot si je kdorkoli sploh drznil upati. Toda ali res lahko strmoglavita zlega kralja in v Alagaësijo vrneta pravičnost? In če lahko, kaj bosta morala žrtvovati za to?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.