nedelja, 7. junij 2015

Julia Quinn - saga Družina Bridgerton (The Bridgertons)

1. Vojvoda in jaz (The duke and I)


Simon Basset, novi vojvoda Hastingški, je tik pred tem, da zaprosi za roko sestro svojega najboljšega prijatelja, za roko ljubke – in že drugo družabno sezono skoraj odsedele – Daphne Bridgerton. Vendar Simon in Daphne poznata resnico – vse to je zapleten načrt, ki naj bi Simona obvaroval pred mamami visoke družbe, ki ga hočejo poročiti s svojimi hčerami. In Daphne bo tako zagotovo pridobila nekaj primernih snubcev, zdaj ko jo je vojvoda razglasil za poželjivo.

A ko se Daphne v valčku vrti po plesni dvorani s Simonom, je težko verjeti, da je njuno dvorjenje le navidezno. Mogoče zaradi njegovega vražjega nasmeha, zagotovo pa zaradi tega, kako njegove oči zažarijo vsakič, ko jo pogleda. Daphne se zaljublja v čednega vojvodo – zares! In zdaj mora narediti nemogoče in prepričati tega lepega lahkoživca, da njun pametni mali načrt potrebuje majceno spremembo, in da ni nič tako smiselno, kot da se zaljubita …

2. Vikont ki me je ljubil (The viscount who loved me)


Londonski najbolj izmuzljiv samec Anthony Bridgerton se ni samo odločil, da se bo poročil – celo bodočo ženo si je že izbral! Edina prepreka je starejša sestra njegove izvoljenke, Kate Sheffield – kar najnadležnejša ženska, kar jih je kdaj bilo v londonskih plesnih dvoranah. Iskriva zaščitnica svoje sestre spravlja Anthonyja ob pamet s svojo odločnostjo, da prepreči zaroko, a ko Anthony zvečer zapre oči, je Kate ženska, ki ga preganja v vse bolj erotičnih sanjah …

V nasprotju s splošno sprejetim prepričanjem Kate verjame, da nekdanji lahkoživci niso najboljši možje – in Anthony Bridgerton je prekaljen malopridnež. Kate je odločena, da bo obvarovala svojo sestro – vendar se boji, da je tudi njeno srce ranljivo. In ko se Anthonyjeve ustnice dotaknejo njenih, se nenadoma ustraši, da se zapeljivcu še sama ne bo mogla ubraniti …

3. Kavalirjeva ponudba (An offer from a gentleman)


Sophie si niti v sanjah ni predstavljala, da bo kdaj zaplesala na slavnem plesu v maskah, ki ga vsako leto prireja lady Bridgerton. Čeprav je grofova nezakonska hči, je v očeh ošabne in pohlepne mačehe samo služkinja. Toda v krepkem objemu vljudnega in neznansko čednega Benedicta Bridgertona se je počutila kot princeska.

Od tiste pravljične noči je Benedict slep in gluh za vsako drugo žensko – razen mogoče za očarljivo in skrivnostno služkinjo. Prisegel si je, da bo našel svojo skrivnostno damo in se z njo poročil, toda prelepa služkinja ga je tako prevzela, da si jo je poželel. Bo izzval zgražanje neusmiljene visoke družbe, če svoje srce podari njej?

4. Ljubezen z očarljivcem (Romancing mister Bridgerton)


Penelope Featherington je brata najboljše prijateljice skrivaj oboževala že … no, zdelo se ji je, da od nekdaj. Potem ko je polovico svojega življenja od daleč opazovala Colina Bridgertona, je menila, da o njem ve vse, dokler ni odkrila njegove največje skrivnosti – in pomislila, da ga sploh ne pozna.

Colin Bridgerton je naveličan tega, da ga imajo samo za praznoglavega očarljivca, sit je zloglasne izdajateljice časopisa lady Whistledown, ki objavlja najnovejše govorice in očitno ne more natisniti izdaje, v kateri ne bi bil omenjen tudi on. Ko se vrne s potovanja v tujini, ugotovi, da nič v njegovem življenju ni več enako – še najmanj pa Penelope Featherington! Nenadoma ga sestrina najboljša prijateljica preganja v sanjah. A ko ugotovi, da ima tudi Penelope skrivnosti, se mora izmuzljivi samec odločiti – mu ona pomeni največjo grožnjo ali obet za srečen konec?

5. Draga Eloise (To Sir Phillip, with love)


Sir Phillip je vedel, da je Eloise Bridgerton samska, zato jo je zasnubil, prepričan, da bo njegovo ponudbo sprejela z obema rokama. Toda … motil se je. Čudovita ženska, ki je stala na njegovem hišnem pragu, ga niti najmanj ni spominjala na tiho miško. In ko je končno za hipec zaprla usta, bi jo najrajši poljubil nanje … In še kam drugam.

Misli, da je zmešana? Eloise Bridgerton se vendar ne more poročiti s popolnim neznancem! Njen popolni moški že ni tak nevljudni, molčeči in muhasti robatež, živo nasprotje londonskim kavalirjem, ki so kar tekmovali za njeno naklonjenost. A ko se ji je nasmehnil … in ko jo je poljubil … je svet okoli nje preprosto izpuhtel.

Bi bil ta nepopolni moški lahko popolna izbira?

6. Poželjivec (When he was wicked)


Michael Stirling, razvpiti londonski poželjivec, je bil od nekdaj veliki ljubitelj žensk. Neskončno rad jih je osvajal, se zapletal z njimi v ljubezenske igrice in se prepuščal njihovim poželjivim rokam. Pa vendar se ni še nikoli zaljubil v nobeno od dam, ki jih je tako vneto zapeljeval. Vse dotlej, dokler ni spoznal čedne, bistre in duhovite Francesce Bridgerton …

Na Michaelovo veliko žalost se je Francesca poročila z njegovim bratrancem Johnom, Michaelu pa ni preostalo drugega, kot da jo še naprej občuduje le na skrivaj, saj ji svoje goreče ljubezni ni mogel izpovedati.

A potem se je na lepem vse obrnilo na glavo … Bo Michael zdaj le zbral pogum in bo povedal Francesci, kaj čuti do nje? Bo njegova oboževana ženska v njem večno videla le dobrega prijatelja in zaveznika, ali pa bo začela do njega čutiti še kaj več?

7. Zapeljivčev poljub (It's in his kiss)


Hyacinth Bridgerton, najmlajša od znamenitih Bridgertonovih potomcev, je nekoliko preveč pametna in preveč neposredna, da bi bila tipična romantična junakinja. Gareth St. Clair pa je pregrešno čeden londonski malopridnež, ki v vsem uboga svojo babico, izjemno pikro lady Danbury, ki je hkrati tudi Hyacinthina mentorica. In lady D. si nadvse želi, da se dva najljubša ji človeka združila v svetem zakonu.

A kaj ko je Gareth prepričan, da je Hyacinth Bridgerton sicer prav peklensko pametna in vražje neposredna, a najboljša v majhnih odmerkih. Hyacinth pa se nikakor noče pridružiti množici tepk, ki omedlevajo v družbi sicer nadvse prikupnega in privlačnega Garetha.

A potem Gareth najde dnevnik svoje druge babice Isabelle Marinzoli in ves presenečen ugotovi, da Hyacinth zna tudi italijansko …

8. Bliža se poroka (On the way to the wedding)


V nasprotju z večino svojih znancev Gregory Bridgerton verjame v resnično ljubezen. Prepričan je, da bo, ko bo našel žensko svojih sanj, v trenutku vedel, da je ona tista prava. In točno tako se je tudi zgodilo.

Le da ni bila tista prava. Pravzaprav je očarljiva gospodična Hermione Watson zaljubljena v drugega. Toda njena najboljša prijateljica, nadvse stvarna lady Lucinda Abernathy, bi rada Hermione rešila pred pogubnim zakonom, zato Gregoryju ponudi svojo pomoč pri zapeljevanju. Vendar se pri tem sama zaljubi. V Gregoryja!

Ampak Lucy je zaročena. In njen stric ni preveč naklonjen temu, da bi ji dovolil razdreti zaroko, niti ko Gregoryja končno sreča pamet in spozna, da je Lucy s svojim ostrim umom in toplim nasmeškom tista, ob kateri mu srce kar zaigra. In zdaj, ko se bliža poroka, mora Gregory tvegati vse in poskrbeti, da bo, ko pride čas, da ženin poljubi nevesto, on edini moški pred oltarjem …

9. Srečno do konca dni (The Bridgertons: Happily ever after)


Nekoč je pisateljica zgodovinskih romanc ustvarila družino …

Ampak ne kakršnokoli družino. Osem bratov in sester, raznolike sorodnike, sinove in hčerke, nečake in nečakinje (da ne omenjamo predebelega valižanskega ovčarja) in seveda neustavljivo matriarhinjo, ki je kos vsem … To so Bridgertonovi. Bralci so se ob branju osmih romanov smejali, jokali, se zaljubili vanje in hoteli še več.

In tako so bralci pisateljico spraševali …

Kaj se je zgodilo potem? Je Simon kdaj prebral očetova pisma? Sta Francesca in Michael postala starša? Kdo bo zmagal v pall mallu? Bo Hyacinth našla izgubljene diamante? In kako je bilo ime vsem otrokom Gregoryja in Lucy?

Mora konec res biti konec?


In tako je nastala knjiga o Bridgertonovih: Srečno do konca dni, zbirka čutnih, zabavnih dodatnih epilogov in zgodba o nikomer drugem kot o bistri in domiselni matriarhinji Violet Bridgerton. In spet se boste ob branju smejali, jokali, se zaljubili in …

10. Vsega je kriva gospodična Bridgerton (Because of miss Bridgerton)

Ljubezen vzklije na najbolj nepričakovanih krajih ... toda tokrat ni tako.

Vsi pričakujejo, da se bo Billie Bridgerton poročila z enim izmed bratov Rokesby. Obe družini že stoletja živita v soseščini in neugnana Billie se je v otroštvu veliko družila z Edwardom in Andrewom. Eden ali drugi bi ji nekoč lahko postal dober mož.

Včasih se zaljubiš v natanko tisto osebo, v katero bi se moral ... a ne vedno.

Billie ne prenese samo enega Rokesbyja, in to je George. Čeprav je najstarejši sin in grofov naslednik, je tudi domišljav in zoprn ter jo gotovo prezira. Ker ga tudi sama ne more videti, je to prav nič ne moti.

Ampak usoda ima včasih čuden smisel za humor ...

Ko se Billie in George znajdeta v hudi zagati, med njima preskoči iskrica. Ko pa se bosta dolgoletna nasprotnika končno poljubila, bosta morda ugotovila, da ne moreta živeti drug brez drugega …

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.