sobota, 20. december 2014

Darynda Jones - saga Charley Davidson

1. First grave on the right


Vse te mračne stvari bi morale imeti priročnik.

Ali neke vrste diagram.

Kakšna navodila bi bila dobrodošla.

Charley Davidson je zasebna detektivka za polovični delovni čas ter Grim Reaper (Smrt) za polni delovni čas. To pomeni, da vidi mrtve. Res. Njena naloga je, da jih prepriča, naj gredo proti svetlobi in preidejo na 'drugo stran', kamor spadajo. Vendar pa se ti, zelo mrtvi ljudje, ki so umrli v posebnih okoliščinah (kot je na primer umor), velikokrat obrnejo na Charley, da bi krivce za njihovo smrt privedla pred roko pravice.

Malce težja zadeva so intenzivne 'vroče' sanje, ki jih ima o subjektu, ki ji sledi že vso njeno življenje ... in izkaže se, da ta oseba morda le ni mrtva, kot je ona predvidevala. Pravzaprav bi lahko bil nekaj povsem drugega. Nepričakovanega. Toda kaj hoče od Charley? Zakaj se mu ona ne more upreti? Kaj lahko izgubi, če se mu vda?

1,5. For I have sinned


Darynda Jones z zgodbo For I have sinned znova obišče seksi, vabljiv svet nadnaravnih bitij, katerega je ustvarila v svoji 'Grave' sagi. V tej kratki zgodbi Charley pomaga neznani ženski odkriti kako je umrla ter ji tako zagotoviti mir, katerega potrebuje, da lahko preide na 'drugo stran'.

2. Second grave on the left


Če se družite z mrtvimi, lahko vaše življenje postane precej zapleteno. To lahko potrdi Charley Davidson, zasebna detektivka za polovični in Grim Reaper (Smrt) za polni delovni čas. Ona namreč privlači mrtve. Demoni se ji ne morejo upreti. Ena posebna oseba pa jo hoče zapeljati ... v vseh pomenih te besede.

Ko morata Charley in Cookie (njen najboljši prijatelj in pomočnik) izslediti pogrešano žensko, primer ni tako zelo preprost, kot sta pričakovala. Cookijeva prijateljica Mimi je izginila pred petimi dnevi, nato pa mu iznenada pošlje kodirano sporočilo, v katerem ga poziva na srečanje v bližnji kavarni. 

Kava se pripravlja, toda Mimi je še vedno pogrešana. Vendar pa je na zidu stranišča kavarne pustila sled: žensko ime. Njen mož Charley in Cookieju zaupa, da se je obnašanje njegove žene spremenilo takoj zatem, ko je izvedela za umor prijateljice iz srednje šole. In prav ime te ženske je Mimi zapisala na zid stranišča.

Medtem je Reyes Alexander Farrow (bolje poznan kot Satanov sin, da, dobesedno) zapustil svoje telo in preganja Charley. Svoje telo je zapustil z enim samim razlogom, mučili so ga demoni, ki so z njegovo pomočjo k sebi skušali zvabiti Charley. Toda Reyes tega ne sme dovoliti. Če bodo demoni uspeli ujeti Charley, se bodo s tem dokopali do portala, ki vodi do nebes ... no, recimo, da se to ne bi lepo končalo.

Bo Charley zmogla preživeti vroče noči z Reyesem in še bolj vroče dneve v iskanju pogrešane ženske? Bo lahko obvarovala svoje ljubljene pred nevarnostjo?

3. Third grave dead ahead


Zasebna detektivka z nadnaravnimi močmi. Neverjetna Grim Reaper (Smrt). Kakorkoli, Charley Davidson se je vrnila! Ob sebi pa ima zadostne količine kofeina, da ostane budna, saj vsakič, ko zapre oči, vidi njega: Reyesa Farrowa, ki je delno človek in delno nadnaravno bitje (Satanov sin).

Da, zaprla ga je za vso večnost, toda dajte no, kako bi naj bila drugače rešila primer pogrešane osebe, se ukvarjala z egocentričnim zdravnikom, pomirila zaščitniškega očeta in se soočila z motoristično tolpo morilcev, ko pa se hudičev sin ne vda in ji ne da miru?

4. Fourth grave beneath my feet


Včasih je biti Grim Reaper (Smrt), no, zelo mračno. In odkar je Charleyjin zadnji primer šel po zlu, si je vzela nekaj mesecev zase, da bi lahko odkrila čudesa samopomilovanja. Ko pa se na njenem pragu pojavi ženska, ki je prepričana, da jo nekdo hoče ubiti, se mora Charley prisiliti, da se spravi k sebi ... ali pa vsaj spodobno obleče. Popolnoma jasno postane, da je nekaj zelo narobe, ko vsi znanci te ženske prisegajo, da je le ta povsem nora. A bolj kot ljudje zavračajo zgodbo te ženske, bolj ji Charley verjame.

Medtem je seksi Satanov sin, Reyes Farrow, rešen zapora ter daleč stran od Charleyjinega življenja, kar je bila njena želja. Toda njegova odsotnost je povzročila resne omejitve v njenem spolnem življenju. Medtem, ko je potrebno pod drobnogled vzeti veliko stvari, kot na primer dejstvo, da je mesto Albuquerque talec požigalca, Charley zelo težko ohranja razdaljo med njima. Še posebej, ko izgleda, da je v primer vpleten tudi Reyes.

Ravno ko se je njeno življenje pričelo vračati v ustaljene tirnice, se Charley znova znajde v svetu zločina, kazni in zla v modrih kavbojkah.

5. Fifth grave past the light


Charley Davidson ni povsem vsakdanja Grim Reaper (Smrt). Ona je bolj nadnaravna zasebna, mračna, neverjetna Grim Reaper. Vendar pa vso njeno pozornost pritegne seksi Satanov sin, Reyes Farrow, ki se preseli v sosednje stanovanje. Da so zadeve še bolj zapletene, je Reyes njen glavni osumljenec v primeru požiga.

Charley si je obljubila, da se mu ne bo približala dokler ne odkrije resnice ... nato pa se v njenem stanovanju pričnejo prikazovati mrtve ženske, ena za drugo, vse pa so izgubljene, zmedene in prestrašene onstran razuma. Ko postane jasno, da je naslednja tarča serijskega morilca njena sestra Gemma, Charley ne preostane drugega, kot da za pomoč prosi Reyesa.

Požigalec ali ne, on je edini, ki lahko njeno sestro zaščiti pred kakršnokoli grožnjo, ki ji grozi. Vendar pa on hoče nekaj v zameno. Njo. Tako njeno telo kot njeno dušo. Da bi bila njena sestra na varnem, je to cena, ki jo je pripravljena plačati.

5,5. in 5,6. Shimmer ter Glow


Shimmer je kratka božična zgodba v sagi Charley Davidson. Pisateljica je izdala tudi zgodbo pod imenom Glow, ki je pravzaprav ista zgodba, vendar pa je napisana skozi oči Reyesa.

6. Sixt grave on the edge

Le nekaj stvari je na svetu, ki se lahko postavijo med Grim Reaperja (Smrt) in njeno kavo. Seksi in privlačen Satanov sin je ena izmed teh stvari. Sedaj, ko jo je Reyes Farrow zaprosil za roko, je Charley prepričana, da je čas, da izve več stvari iz njegove preteklosti. Toda Reyes se ji ni pripravljen odpreti in ji zaupati svojih skrivnosti. Ko v njenih rokah pristane FBI-jeva datoteka o njegovi ugrabitvi, ko je bil še otrok, se Charley odloči opraviti svojo lastno preiskavo za njegovim hrbtom. Kaj bi pa lahko šlo narobe?

Na žalost v njenih rokah pristane še en primer - primer, ki prinaša nevarne posledice. Zelo vztrajni moški hočejo, da Charley izsledi pričo, ki naj bi na sodišču pričala proti njihovemu šefu, ki je eden največjih kriminalcev v njihovem mestu. Če jim Charley ne bo izdala naslova v 48 urah, bodo njeni najbližji pričeli izginjati.

Če k temu dodamo še obupanega moškega, ki je pri kartanju zastavil in izgubil svojo dušo, žalujočo mater, ki je trdno odločena najti duha umrlega sina in lepega, gluhega dečka, katerega preganja nova sposobnost, s pomočjo katere lahko vidi umrle duše, ki so prešle na drugo stran, ima Charley polne roke dela.

Dejstvo, da jo je Reyes ujel pri njeni skrivni preiskavi, samo še prilije olja na ogenj. Dobra stvar je, da je Charley vajena opravljati več stvari hkrati in je vedno pripravljena na nove izzive ... še posebej, ko ta izziv prihaja v obliki Reyesa Farrowa.

7. Seventh grave and no body

Dvanajst. Dvanajst najbolj nevarnih zveri, nastalih iz peklenskega ognja je pobegnilo in edino kar si želijo je, raztrgati Charley Davidson na koščke, njeno mrtvo telo pa podariti Satanu za večerjo. To je ena stvar. Toda Charley ima na svojem krožniku več dela, kot drhal iz pekla. 

Kot prvo, njen oče je izginil in bolj kot sledi njegovim zadnjim korakom, jasneje postaja, da je njen oče opravljal zasebno preiskavo. Preiskavo, zaradi katere se Charley prične spraševati ali je sploh kdaj resnično poznala svojega očeta. Temu lahko dodamo nekdanjega fanta, ki jo preganja dan in noč, peščico samomorov, ki so policijskim organom povsem nerazumljivi in seksi mrtvega zaročenca, ki je pritegnil pozornost lokalnih zvezdnikov. Definitivno Charley nima ravno najboljšega tedna.

Malce severneje od pekla, hop in skok preko področja večnosti se nahaja majhen kraj, ki se imenuje Zemlja. In Charley Davidson, ekstravagantna Grim Reaper je odločena storiti vse, kar je v njeni moči, da bi ta kraj zaščitila.

8. Eighth grave after dark

Z dvanajstimi pošastmi iz pekla za petami, se noseča Charley Davidson zateče na edini kraj, za katerega je prepričana, da je na varnem: v zapuščen samostan. Toda po mesecih skrivanja je tik pred tem, da eksplodira, tako metaforično kot dobesedno, saj se počuti velika in okrogla, kot na obalo naplavljen kit. Na srečo njeno pozornost pritegne nov primer, ki vključuje umor, ki se je zgodil ravno na kraju, ki ji v tem trenutku nudi zatočišče. Desetletja star umor na novo zaobljubljene nune, katero ves čas videva v sencah je ravno dovolj, da jo oddalji od njenega depresivnega stanja.

Charley ne sme stopiti iz posvečenega kroga samostana. Medtem, ko jezne pošasti iz pekla ne morejo stopiti na posvečena tla, lahko nanjo prežijo tik ob meji. Ob meji imajo celotno ekipo, vključno z Reyesom. In Charley bi lahko prisegla, da je Reyes bolan. Njegova temperatura ves čas vztrajno narašča, kar lahko občuti vsakič, ko se ji približa. Vendar pa ji on seveda sveto prisega, da je vse v redu.

Medtem, ko njena ekipa išče namige o Dvanajsterici, si Charley želi najti odgovore, do katerih nima dostopa. Toda velika skupina prijateljev ji pri tem pomaga. Njihove ugotovitve potrdijo njeno prepričanje, da so bili ljudje, s katerimi se je v življenju srečevala, nekako postavljeni na njeno pot in so bili sestavni del veliko večje slike.

Toda dobri občutki ne trajajo dolgo, saj je Charley tik pred enim največjih presenečenj v njenem norem, zmešanem, nadnaravnem življenju ...

8,5. Brighter than the sun


Vse svoje življenje je Reyes Alexander Farrow trpel muke prekletstva. Upanje mu je dala ena sama stvar: ženska, ki izžareva svetlobo, katere človeško oko ne vidi; luč, ki jo lahko vidijo le tisti, ki so že odšli iz tega sveta ...

V kratki zgodbi bomo priča trenutku, ko je Reyes prvič videl Charley in kako je njun odnos tista edina stvar, ki ga lahko reši ali pa ga za vedno pogubi.

9. The dirt on ninth grave


V majhni vasici v New Yorku živi Jane Doe, dekle brez spomina, ki ne ve kdo je, niti od kod prihaja. Dela v restavraciji in ko pričenja odkrivati, da lahko vidi mrtve, je več kot le presenečena. Še bolj nenavadni so ljudje, ki se pojavljajo v njenem življenju. Zdi se, da o njej vedo veliko stvari. Stvari, ki jih prikrivajo z lažmi in polresnicami. Kmalu pa zazna nekaj občutno temnejšega. Silo, ki ji želi povzročiti trpljenje, v to je prepričana. Njena rešitev pride v obliki novega prijatelja, za katerega čuti, da mu lahko zaupa. A uničujoče postaven moški, čigar nasmehi jemljejo dih, lahko z enim samim dotikom raztopi njeno zmožnost razmišljanja.

Nihče ne more ubežati svoji preteklosti. Več laži, kot se vrtinči okoli nje, bolj negotova postaja, dokler se ne sooči s človekom, ki zagotavlja, da je bil poslan z misijo, da jo ubije. Poslala pa ga je najbolj mračna sila v vesolju. Sila, ki se ne bo ustavila, dokler Jane Doe ne bo mrtva. Na srečo pa ima ob sebi rotweilerja. Vendar pa ji to ne pomaga pri njenem iskanju, da bi našla svojo identiteto ter bi si znova priborila kar je izgubila.

10. The curse of tenth grave


Zasebna preiskovalka za polovični delovni čas in Grim Reaper (Smrt) za polni delovni čas, Charley Davidson ima številna vprašanja, na katera bi želela najti odgovore: Zakaj lahko vidi mrtve? Kdo je privlačno nadnaravno bitje, ki ji sledi na vsakem koraku? Kako naj iz sestrinih las spravi žvečilni gumi, preden se le ta zbudi? A vprašanja, kako naj ulovi tri zlonamerne bogove, ni bilo nikoli med njimi. Vse do sedaj. In ker so ti bogovi na Zemljo prišli zato, da bi ubili njeno hčer, ji ne preostane drugega, kot da jih izsledi, ujame ter jih izžene iz te dimenzije.

Obstaja pa ena velika težava. Eden izmed teh bogov je že pred časom ukradel njeno srce. Lahko Razer, bog smrti in uničenja, spremeni svojo naravo ali pa njegova popolna zvestoba pripada njegovima bratoma?

To so le nekatera vprašanja, na katera mora Charley najti odgovore in to hitro. Temu dodajmo še brezdomko, ki beži pred smrtjo, nedolžnega moža, ki je bil obsojen umora in obesek, katerega je ustvaril bog stekla, ki je obnorel ves nadnaravni svet, in Charley ima polne roke dela. Če lahko cel svet reši pred uničujočimi bogovi, smo rešeni. Če ne ...

11. Eleventh grave in moonlight


Tipičen dan Charley Davidson vključuje nezvestobe poročenih moških, pogrešane osebe, nezanesljive žene, zadržane lastnike podjetij in seveda ... demone, peklenske pse, zlobne bogove in mrtve ljudi. Veliko, veliko mrtvih ljudi. Kot zasebna preiskovalka za polovični delovni čas in Grim Reaper (Smrt) za polni delovni čas, mora Charley najti ravnovesje med dobrim, zlim, mrtvimi ljudmi ter tistimi, ki si jo želijo videti mrtvo.

V enajsti knjigi se mora Charley naučiti sprejeti dejstvo, da je boginja z ogromnim kupom nenavadnih sposobnosti. Kot da to že ni bilo dovolj, se je prisiljena soočiti tudi z dejstvom, da je bila njena hči rojena z razlogom: njena življenjska naloga je rešiti svet pred popolnim uničenjem. Toda sile pekla želijo Charley izgnati v najtemnejši kotiček druge dimenzije. S pomočjo svojega moža, ki ni nihče drug kot Satanov sin, bo morda uspela najti pot do svojega srečnega konca.

12. The trouble with twelfth grave


Vse odkar je Reyes pobegnil iz dimenzije, v katero ga je Charley po nesreči ujela, se Satanov sin trudi uničiti svet, kakršnega je ustvaril njegov nebeški brat. Njegove nestabilne težnje in dejanja pa so precej zapletle Charleyjino življenje. Medtem ko skuša ukrotiti divje bitje, ki je nekoč bilo njen mož, se mora hkrati spopadati tudi s svojim vsakdanjim življenjem in nadležnimi bitji v njem. Le da tokrat ne raziskuje umora. Tokrat ga prikriva.

Temu dodajte še pravkar ustanovljeno podjetje PI venture —nepopustljivo ekipo raziskovalcev, ki jo sestavljata Amber Kowalski in Quentin Rutherford—, katero mora ves čas reševati iz težav ter ukvarjanje z Vatikanovimi poizvedbami  o njeni hčeri. Charley je le korak od tega, da vse skupaj pošlje k vragu ter se odloči postati poklicna nakupovalka. Ali pa morda živa lutka v izložbah trgovin. 

Ko pa nekdo prične napadati ljudi, ki imajo takšne ali drugačne občutke na nadnaravni svet, Charley ve, da je prišel čas, ko bo morala pokazati svoje, kot britev ostre kremplje. Toda njen glavni osumljenec je oseba, katero je stoletja ljubila. Vprašanje je ali lahko obvlada nesramno zver, preden le ta uniči vse, kar je sama zgradila v zadnjih nekaj letih?



V nastajanju je že 13. knjiga te sage. Takoj, ko bo na voljo več informacij, bomo to objavo znova osvežili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.